Nedostatak čipova mogao bi potrajati do 2023.

Nedostatak čipova koji remeti globalnu proizvodnju automobila mogao bi se nastaviti u 2022., pa čak i 2023., rekao je vodeći lik iz njemačke automobilske industrije.

Covid je bio test stresa za industriju, kojoj je bila potrebna temeljita revizija opskrbnih lanaca, rekao je predsjednik Daimlera Ola Källenius.

Zalihe poluvodičkih čipova ne uspijevaju zadovoljiti potražnju u širokom rasponu industrija.

To uključuje proizvodnju automobila, koja je omogućila brzi oporavak od pandemije.

Nestašice su prouzročile prekid rada u Maleziji i “značajno bi utjecale na proizvodnju i prodaju u trećem tromjesečju”, rekao je gospodin Källenius, koji je i šef Mercedes-Benza, za BBC na Međunarodnom sajmu mobilnosti u Münchenu.

Kada sajam automobila nije sajam automobila?
Zašto nedostaje čipova?

“Proizvođači čipova kažu da će to prokrvariti u 2022. sa strukturne točke gledišta, a zatim će se postupno poboljšati”, dodao je.

To je značilo da bi nestašice mogle potrajati do 2023., ali “nadajmo se ne na razini ozbiljnosti koju smo ovdje iskusili u posljednjih nekoliko mjeseci”, rekao je.

Gospodin Källenius rekao je da je Covid bio “test na stres” i “prometna gužva” za automobilsku industriju. Proći će neko vrijeme prije nego što se sve ponovno pokrene, dodao je.

“Ali učit ćemo iz ovog stresnog testa i pogledati još dublje u sve razine opskrbnog lanca kako bismo sustav učinili robusnijim”, rekao je.

Na sajmu je također bio Harald Kroeger, član uprave tvrtke Bosch – jednog od najvećih svjetskih dobavljača dijelova i sustava.

Kroeger je za BBC rekao da je glavni razlog smanjenja ponude na tržištu automobila taj što je potražnja “dramatično porasla”, što je, kako je rekao, dobra vijest za industriju.

“Prije samo godinu dana bili smo u mračnom dobu Corone i prodaja je pala i nitko nije očekivao tako brz oporavak tržišta automobila”, rekao je.

“A sada definitivno trčimo da pokušamo ispuniti taj zahtjev.”

You May Also Like

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)