Recenzija nove generacije DAF XF Stuarta Durranta

Veliko hvala Stuartu Durrant Transportu za donju recenziju demonstratora DAF XF nove generacije, koju je dao Watts Truck & Van.

Bio sam ispunjen mješavinom emocija u vezi s mojim povjerenim zaduženjem. Bi li bio bolji od mog sadašnjeg DAF-a, bi li razočarao europski kamion godine, bi li došao u iskušenje da prodam bubreg. Čak i u mraku gotovo je svijetlio, privlačeći pozornost na sebe. Vrata se širom otvaraju, a stepenice su ravnomjerno raspoređene s držačima kako biste se lakše uvukli u živčani centar.

Nažalost, gornja stepenica više nije dovoljno velika da svoje prljave dečke ostavi vani, što je za mene razočaravajuće, ali vrata se zatvaraju uz uvjerljiv, kvalitetan udarac. Raspored na ploči je estetski ugodan, ali se pokazao kao pokušaj za moj ostarjeli mozak da se prisjeti moje primopredaje vozila od prethodna 2 dana.

Prednja svjetla su izvrsna, farovi, maglenke i gotovo laserski poput krovnih prozora. Mislio sam da su moji dobri, ali ovo diže rasvjetu na drugu razinu, toliko da bi dodatna rasvjeta bila samo modni dodaci. Osjećam da je kabina nešto tiša u pokretu i možda mekša vožnja, ali ni u velikoj mjeri. Ugrađeni motor 480 bio je uglađen i progresivan, nudeći ugodno režanje kada se traži više. Osjetio sam kako se prerađeni motor bolje drži na brdima, imamo dosta takvih oko mog vrata u šumi.

Udobnost kamiona

Ova kabina (nove generacije XF) opremljena je duplim ležajevima, a ne da bih želio biti u tako bliskoj blizini s bilo kim osim sa svojom suprugom. No, gornji ležaj se preklapa kako ne bi bio nametljiv, ali u ovom modelu trake za držanje rade na sustavu tipa začepljenja, nisam siguran bih li vjerovao u bilo što osim odjeće. Donji ležaj sa svojim udobnim madracem + bujnim nadmadracem prilično je visok od 200 mm grba motora.

Sa strane vozača na stražnjoj stijenci kabine nalazi se nova višenamjenska kontrola, čini se da su DAF-ovi dizajneri slušali vozače koji traže kontrole za radio, prozore, čak i USB punjač s naslonom za telefon. Tu je i svjetlo osjetljivo na dodir, gornji ležaj ima samo isto svjetlo, naslon za telefon s USB-om. Zavjese su malo razočaranje, jako dugačke sprijeda (naslanjaju se na instrument tabli), ali ne i proreze za obilazak retrovizora manje zaslona kao u Actrosu. Još jedna velika zamjerka je nemogućnost uključivanja ekrana iz kreveta kako bi se provjerile vanjske aktivnosti. Noćni grijač je preuzet iz prethodnog modela i vrlo je učinkovit u radu.

Sada veći, dvostupanjski, izvlačni stol mogao bi sadržavati postavke za 2 osobe, a velika ravna ploča s instrumentima je golema, lako podržava 16-inčno prijenosno računalo, grickalice i piće. Ovo vozilo je imalo ono što je navedeno kao kino sjedalo, tj. baza se preklapa uz naslon, oslobađajući podni prostor ako je potrebno. Ja sam oko 5’9” i ima dosta prostora za glavu kada stojim na grbi motora. Postoje 2 velika vanjska ormarića kojima se može pristupiti iznutra ili zaključati iznutra, kolosalni su, ali ljudi s okomitim izazovima možda će morati nositi stari sanduk za mlijeko.

Hladnjak i velika ladica na izvlačenje nalaze se na istom mjestu kao i prethodni modeli. Ispod kontrolne ploče nalazi se prostrana otvorena polica za lako dostupne stvari, a iznad nje je manja polica koja ima podlogu za bežično punjenje. Postoji USB koji vam omogućuje korištenje Apple CarPlay-a i utičnice za cigarete od 12v 5A, postoje još 2 USB 5v 1,8mA utičnice na gornjoj ploči, ali nijedna od ovih utičnica neće puniti iPad koji zahtijeva 2,1mA. U sredini kontrolne ploče pri dnu zaslona nalazi se zgodna utičnica za cigarete s paljenjem od 12 V, idealna za nadzornu kameru. Ovaj model ima mikrovalnu pećnicu ugrađenu u središnji gornji ormarić, s manjim ormarićem s obje strane. Električni stakleni krovni otvor sa zaslonom protiv muha i zamračivanjem okružen seksi svjetlosnim skupinama.

Vozački dojmovi

Nakon tjedan dana u kamionu moji prvi osjećaji su daleka uspomena, toliko da da sam zaposlenik ne bih bio razočaran ovim vozilom. Doduše, izgled varanja goriva bi se mogao poboljšati i tako je lako oprati.

Ulazak je jednostavan s 3 koraka i 2 ručke za hvatanje, sjedalo u ovom konkretnom modelu bilo je vrlo udobno s beskonačnim prilagodbama. Kolo upravljača ima dosta prilagodbi, stabljike u početku izgledaju čudno što su pravokutne, ali sada izgledaju funkcionalno. Kontrolna ploča je prekrasna sa središnjim dijelom koji ima mnogo opcija za individualni, prilagođeni izgled. U lijevom dijelu nalazi se 10” zaslon za instalirani Apple CarPlay, koji je čak i meni postao jednostavan za korištenje. Ispod ova 2 dijela nalaze se različiti prekidači, svi su jasno označeni i osvijetljeni. Kontrole klime nalaze se ispod ovih prekidača lijevo od vozača, prenijete iz prethodnog modela. Ručna kočnica je konvencionalna i montirana na instrument tabli, opet prenijeta. Odabir stupnjeva prijenosa sada je premješten s instrumenta na desnu ručicu.

Postavka MirrorCam-a je dobro izvedena, ali kao nositelj naočala nisam konvertit, bočna stakla dobro funkcionira s monitorom jer da ima ogledala bila bi potpuno skrivena. Zavjesa prednjeg vjetrobranskog stakla je jednostruka, pune širine koja je jednostavna za rukovanje i uvlačenje.

Moja najgora zamjerka su bočni prozori, oni se ne spuštaju u potpunosti, što otežava vožnju unatrag ako je potreban dodatni izravni pogled. Pretpostavljam da je to kako bi se omogućilo postavljanje donjeg prozora u odnosu na zahtjeve sustava Direct Vision. Izrađujem operativne tipkovnice i podloge za pomicanje ako su postavljene niže, što je instalirano na brojnim mjestima za prikupljanje.

Motor jako vuče i meni se osobno sviđa Traxon mjenjač. Kod mene pri 50 mph okretaji motora su 1000 okr/min, tako opušteno. Iz bilo kojeg razloga je funkcija soft cruise u ovom demou izbrisana, kada se pritisne nastavak, galopira do 1600 o/min kao Banshee. Osjećam da je MX kočnica malo jača u ovom novom modelu, možda rezultat povećanja snage motora od 50 Nm.

U prošlosti su me kritizirali jer sam se oslanjao na kontrolnu ploču za brojke o potrošnji goriva pa sam mislio da ću koristiti metodu od brim to brim & koristeći oba spremnika. Moje prvo točenje goriva nakon 554 milje zahtijevalo je 200 litara, što je jednako 12,59 mpg. Moje drugo točenje goriva nakon 409 milja zahtijevalo je 136 litara, što je jednako 13,66 mpg. Osjećam da su oba ova poboljšanja u odnosu na moje trenutno vozilo, pogotovo jer je ovo vozilo prešlo samo 137 milja kada sam ga dobio.

Završne misli
Svakako sam uživao u svojoj dvotjednoj demo verziji, 9 dana vožnje, s novim XF-om, ali kakva je moja presuda?

Prešao sam 2.617 milja, potrošio 27 litara adbluea i 1.056 litara goriva što je jednako potrošnji od 11,27 mpg i 2,6% potrošnje adbluea. Doduše, vozim lagano i sporo, ali zaslužna brojka za potpuno novo vozilo i za sebe samo što sam imao vrlo kratku primopredaju vozača. Ovo nije odraz prodajnog osoblja u Watts TVC-u, već nedostatak DAF Trucksa

LED prednja svjetla i krovni prozori
Kompletna upravljačka ploča je fantastična, od modernih prilagodljivih zaslona s informacijama o vozaču do ogromnog ravnog dijela za putnike
Zakrivljeno vjetrobransko staklo daje takav panoramski pogled
Hladnjak je otprilike iste zapremine kao i prethodni modeli, ali se čini učinkovitijim, mislim da bi na max napravio kocke leda
Čini se da je motor osjetljiviji, brže se uključuje i duže traje. Pri 50 mph prede pri 1000 o/min
Kabina se tako lako prati izvana, vjerojatno zbog nedostatka poboljšanja koja sam stavio na svoju. Njegove aerodinamičke kvalitete dokazuju se nedostatkom prljavštine na bočnim stranama kabine.
Položaj kontrolera zračnog ovjesa

Ono što mi se nije svidjelo
DAF Digital Vision System, kao nositelj naočala, nema dovoljno jasnoće, ali kamere se lako sklapaju
Ograničeni otvor bočnog prozora kada je spušten, kompromis je budućih zahtjeva Direct Vision Standarda
Nijedna od 4 USB utičnice za punjenje ne bi napunila iPad ili neki veći tablet.

You May Also Like

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)