Kako će izgledati traktori u budućnosti i koje će gorivo koristiti?

Traktori budućnosti bit će mješavina različitih vrsta goriva i inovativne tehnologije, a postoje dva ključna pokretača: smanjenje emisija i precizna poljoprivreda.

Možemo očekivati ​​nagli porast broja autonomnih traktora i robota na farmama te više varijacija u strojevima dizajniranim za posebne namjene. Strojevi će se pokretati mješavinom obnovljive električne energije (baterije), vodika i biometana, barem u relativno kratkom roku, kaže Mike Woollacott, dr. Greenwatt Technology.

Mike će istraživati ​​aplikacije za obnovljivu energiju na farmama, uključujući transport, na sajmu Low Carbon Agriculture, koji će se održati u NAEC-u, Stoneleigh, 8. i 9. ožujka 2022.

“Traktori ispod 50 konjskih snaga mogu se napajati baterijama, a vidim da su oni s više alata, sa sustavima za uključivanje i isključivanje i predviđam da će doći do porasta manjih strojeva i robota posebno razvijenih za precizne tehnike.

“Za veća vozila, ako gorivo velike snage poput dizela ne možemo zamijeniti baterijom, trebamo nešto što ga može zamijeniti. Vodik ima moć. Međutim, postoje neka upozorenja; Vodik ima ograničenja u opskrbi, također sustavi s pogonom na vodikove gorive ćelije možda nisu idealno prikladni za rad u uvjetima vibracija i prašnjavog polja.”

Što se tiče opskrbe vodikom, Mike objašnjava mogućnost da farme proizvode vlastiti vodik kroz proces elektrolize koristeći obnovljivu električnu energiju iz sunca ili vjetra kako bi se voda podijelila na vodik i kisik. “Ali trenutno je elektroliza skupa za opravdanje na farmi”. Možda će hibrid vodika i baterije pružiti rješenje odgovarajuće snage s nultom emisijom.

“Biometan dobiven iz nadograđenog bioplina iz AD postrojenja na farmama već je dostupan, ali ovo rješenje ovisi o pristupu traktorima na plin i dovoljnom broju AD jedinica”

“U konačnici, traktori budućnosti mogli bi izgledati vrlo različito”

Napredak u cijeni i učinkovitosti baterija i alternativnih goriva u automobilskoj industriji trebao bi se preliti na izglede za traktore i druge poljoprivredne strojeve, smatra Neil Wallis iz Zemo Partnershipa, neprofitne organizacije koja pomaže ubrzati transport do nulte emisije .

“Očekuje se da će omogućiti održivu proizvodnju na farmi – korištenje manje energije i inputa – biti temeljno načelo budućeg dizajna proizvoda. Poljoprivrednici će biti potaknuti da se odmaknu od teže opreme kako bi se smanjila zbijenost tla, omogućujući poljima da apsorbiraju i odvoje više ugljičnog dioksida iz atmosfere”, kaže Neil.

“Postoji niz mogućnosti povezanih s proizvodnjom obnovljive energije, posebno vjetra i sunca, od strane poljoprivrednika koja se u konačnici može koristiti u transportu, bilo izravno kao električna energija ili vodik iz obnovljivih izvora”, dodaje Neil.

Još jedna prilika za poljoprivrednike je razvoj ruralne infrastrukture za punjenje, gdje bi poljoprivredna industrija mogla biti središnja, objašnjava Lisa Howkins iz NFU Energy.

“Istraživanje je pokazalo da, ako želimo zadovoljiti potražnju i postići ciljeve dekarbonizacije, Ujedinjeno Kraljevstvo mora instalirati 40-50 novih punjača svaki dan sljedećih 10 godina.1

“Kako bi pomogao svakom poljoprivredniku u Ujedinjenom Kraljevstvu da postane dio neto nula sektora do 2040. godine, NFU Energy je pokrenuo svoja rješenja za obnovljivu energiju i usluge električnih vozila.

“Udružili smo se s tri stručnjaka u ovom području kako bismo osigurali da možemo opskrbiti cijelu poljoprivrednu zajednicu. Naše usluge pokrivaju samostalne punjače, više punjača na istom mjestu i dogovore o zakupu zemljišta, dajući vlasnicima zemljišta priliku da zarade prihod od najma. Naša ponuda omogućuje vozačima električnih vozila pristup najbržem dostupnom punjenju,” kaže Lisa.

Poljoprivrednici koji žele saznati više o mogućnostima u vozilima s niskim emisijama, obnovljivoj energiji i održivoj poljoprivredi, pozvani su da prisustvuju sajmu poljoprivrede s niskom emisijom ugljika, na NAEC-u, Stoneleigh 8. i 9. ožujka 2022., gdje se održavaju posebne konferencije o niskim emisijama Vozila i strojevi.

Sesijom će predsjedati James McGeachie, tehnički i programski direktor u Zemo Partnershipu, a govornici i teme uključuju:

Matt Edwards, viši savjetnik za politiku u odjelu za promet, predstavit će na temu „Dekarbonizacija našeg prometnog sustava – kakav je plan?“;
Lisa Howkins, direktorica prodaje i marketinga, NFU Energy, predstavit će na temu ‘Razumijevanje izvedivosti i mogućnosti povezanih s punjenjem električnih vozila’;
Gareth Deakin, glavni voditelj projekta u APC UK, pobliže će pogledati traktor na metan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)